søndag 12. september 2010

25/25


Setesdalen 1239 e.kr, Sigge Jorsalfar har vært i syden og trenger cash for å dekke regningen:
- Hallaisen, me e fra Stavangerbispen, det står i 5. Mosebok at dåkker ska gje ein tidel av alt dåkker har te kjerkå, så host opp.
- Hæ?
- Ja, asså, me representere Jesus og Guds kjærlighet å alt det, men viss me ikkje får ein tidel av alt du eie så fyre eg deg og tar både kånå og hesten din i rauå, halleluja og salig er den som knuser dine spebarn mot klippen.


Ettersom Setesdølene gjerne ville slippe å bli tredd på påle av gladlaksene i Stavanger måtte de pent finne seg i å betale tienden. Dette var før kontantene og nettbankens tid, så varer, stort sett lemenskinn, måtte fraktes fra Valle til Lysebotn. Handelsruten fikk navnet Skinnvegen og Midtkammen er Sjumilstøvel til minne om den gamle ferdsel over fjellet. Slentretempo i regnet opp en dårlig sti. Ethvert håp om utsikt mot Lysekammen og Kamsvatnet var borte etter å ha sett værmeldingen, men at tåken på toppen skulle være så tett at man trenger GPS for å få bekreftet at man er på rett plass er en sjeldenhet. Med det var den siste av 25 Sjumilsstøvler i boks. Dersom noen skulle savne noen sauer etter forrige helgs sanking så står det 7 stykker ved Heimra Vaulatjørna.





5 kommentarer:

Migens sa...

Endelig et fjell-innlegg på Stanley. Dette er en av de bedre du har skrevet, fytti fytti som jeg lo.
Dagstur til haugesund i morgen. Høy på Haugesund, heia heroin!

Stanley sa...

Haugesund er ikke så langt unna Karmøy og Tislavold, eg får hjemlengesel og dirring i barten bare eg tenke på kor liv der e i Haraldsgatå ein lørdagskveld.

Saaboteuren sa...

Suverent som alltid, Smith. Slutter meg til Wessons utblåsning: Endelig et fjellinnlegg! Var selv på Sæbyggjenuten forrige lørdag. For å omskrive Predikerens ord (Gamle Testamentet, for de uinnvidde): "Alt var vått!" Men en flott tur likevel.

Stanley sa...

Hah! Jeg kjenner mitt publikum; fjell, blasfemi ispedd middelsaldershistorie og voldtatte hester er alt dere trenger.

Sæbyggjenuten står på den listen man nå må begynne på ettersom alle hytter er besøkt og Sjumilsstøvlene er utgått. Samle fylkestopper eller alle kommunetopper i Rogaland? Eller tisse i vasken på alle bensinstasjonene i Time kommune når sykkelsesongen starter igjen.

Henrik Alpers sa...

Dette er faktisk utrolig festlig..