søndag 1. februar 2009

Kalles Gnikk & Vri


Steinaldermenneskene i Norge gikk på ski. Vefsn-skien fra Drevjafunnet er C14 datert til ca 3150 år f. Kr. Skismøringen er like gammel som skien, det vil si at søndagsturene alt for 5000 år siden ble ødelagt av familiefedres åpenbare inkompetanse innen smørerfaget. Bakglatte ski uten feste i motbakkene kombinert med manglende glid og manglende forståelse på flatene nevnes i den Eldre Edda som en av datidens hyppigste skilsmisseårsaker.

Smøringssnakket hadde i begynnelsen av det forrige århundre avløst Et dukkehjem som selskapslivets aller værste mare; inbydelseskortene ble påtrykt: ”Gjæstene anmodes om ikke å drøfte skismøring.”




Legfolk vil kanskje tro at det her dreier seg om å finne voks og glider tilpasset dagens temperatur og føre, akk, sukk, åh! åh! ÅH! neida. Skal vi tro Swix' smøreskole trenger man for eksempel intet mindre enn tre ulike børster, bare for å gnikke glidsonen på skiene (10-15 ganger i sålens lengderetning). Festevoks fås i åtte ulike V varianter og ni enda dyrere VR varianter, i tillegg til disse har vi også åtte typer klister. Det er likevel kategorien ”glider” som holder skiløpere våkne om natten. Fluorpreparater får voksne menn til å villig betale NOK 1100,- for noen gram pulver som senere gir løsemiddelskader i dårlige ventilerte smøreboder i håp om at dette er prikken over i’en som i år vil gi bedre plassering enn han der helsikkes Halvorsen i regnskapsavdelingen. Team Tislavold har ikke nådd dette stadiet enda, jeg får nøye meg med at jeg nå har mer voks enn en vanlig tyrkisk hudpleiesalong.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fra sikre kilder blir det fremhevet at unge Stanley gjennom hele barndommen ble bortskjemt med velpreparerte ski til hver eneste utflukt og selv under de aller vanskeligste smøreforhold.

Stanley sa...

Å skvette gin under skiene kan vel neppe kalles preparering. Men det forklarer hvorfor fam. Tislavold alltid luktet enebær.

TimmyC sa...

Lenge siden smøring var feigt, etter å ha sett smørevideoen er det kjøpt inn VR vokser og børster til den store gullmedaljen!

Stanley sa...

Du har jo stor fellesgarasje, hva med smørebenk og fellesbadstue/ teambuilding (med hun høylydte naboen til Pocco Hapnes)? Jeg har rohypnol, ducttape og glider.