søndag 8. mars 2009

Skiløperen


Mikkjel Fønhus leses primært av bønder med forkjærlighet for bil, jakt og fiske. Dette fordi 57 av Fønhus' 60 bøker utelukkende handler om dyr uten å trekke inn kompliserte ting som mennesker og interaksjonen dem i mellom. De tre siste bøkene handler om landsens einstøinger som sliter med å finne sin plass i det kompliserte samfunnet, omtrent som den gjevne Fønhusleser. Heldigvis har TV2 tatt på seg jobben med å fungere som stutteri slik at også disse kan få muligheten til å parre seg. Uheldigvis sendes dette på tv, slik har det seg at den kanalsurfende kan slumpe til å treffe TV2 akkurat i det en stotrende odelsgutt fra Lesja skal fremføre et selvskrevet dikt til et potensielt viv, kun væpnet med de enkle metaforer et liv med "Jakt og Fiske" og Fønhus har gitt ham

"....og når du i ditt sinn skifte frå dur til moll,
då er dine augo som skogens tjern;
fulle av gjørme og rompetroll..."


"Skiløperen" fra 1936 handler tømmerkjøreren Halstein Kvisslo som driver med langrenn for å styrke kropp og sjel, ikke som konkurranseform. Likevel havner han i Oslo hvor han i begynnelsen blir mobbet for å være døl, men etter at han vinner Femti'n vil plutselig alle byfolkene være venner med ham. Han blendes av oppmerksomheten og slike nymotens oppfinnelser som bestikk. Plutselig er det ikke godt nok for ham å dele en brisk dekket med granbar sammen med faren i ei uisolert koie vinterstid. Han flytter fra foreldrene oppi dalen og inn til byen for å drive med sport, det siste han hører faren si er "Ja ja, då blir eg åleine då..."

I bokens siste kapittel møter vi Halstein igjen, karrieren er på hell og ingen snur seg lenger etter ham på gaten - alle som før ville være dus og vennlig med ham har nå fått seg nye helter. Frøken Bratteby også, hun har funnet seg en ny skihelt og en bitter Halstein står alene tilbake og sverger på å aldri mer la ligging få ødelegge en god natts søvn. Og nå går han der som en skarve lagerassistent i en sportsforretning, odelsgutten, mens hans gamle foreldre har måttet selge bruket på tvangsauksjon. Alt dette fordi han begynte med langrenn.












Ingen kommentarer: